De 6 belangrijkste webdesign trends van 2024

2024Webdesign

Inhoudsopgave

Webdesign is een vakgebied dat nooit stilstaat. Door technologische innovaties, veranderende gebruikersvoorkeuren en de dynamische aard van het internet, blijft webdesign zich constant evolueren! Wat nu in is, was een jaar geleden nog helemaal niet relevant. En de webdesign trends 2024 zullen in 2025 worden vervangen door andere ontwikkelingen!

Ondanks de dynamische online wereld, willen we graag stilstaan bij het hier en nu. Vraag je je af wat de meest invloedrijke webdesign trends van dit jaar zijn? Wij zullen in dit blog de 6 belangrijkste webdesign trends 2024 uiteenzetten. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Trend 1: Geavanceerde AI en machine learning

Je hebt deze trend vast aan zien komen, dus we vallen maar direct met de deur in huis. AI en machine learning zullen zich blijven ontwikkelen en zullen ook in 2024 steeds belangrijker worden.

AI ontwikkelt zich razendsnel en wordt steeds toegankelijker voor het grote publiek, maar ook voor webdesigners. Loop je vast met het schrijven van een tekst voor op een webpagina? Gebruik dan een tool als ChatGPT. Onthoud wel dat AI tools niet geschikt zijn om definitieve eindproducten mee te produceren (wees dus niet bang, ze zullen je niet vervangen), maar ze dienen als de perfecte hulpmiddelen. Zet ze dan ook vooral in!

Waar je Artificial Intelligence voor kunt gebruiken? Voor het leveren van op maat gemaakte gebruikerservaringen! Website bezoekers willen zo snel mogelijk in hun behoefte voorzien worden. AI kan je helpen om de content aan te passen op basis van de voorkeuren en het gedrag van jouw bezoekers. Handig toch!

Webdesigners die AI en machine learning omarmen zullen in staat zijn om enorm persoonlijke interacties aan te bieden. Daarnaast zullen de werkprocessen van de ontwerpers ondersteund worden door de verschillende AI-tools. Zo kun je sneller en efficiënter aan het werk. 

Trend 2: Digitale toegankelijkheid

Een trend die de afgelopen jaren steeds populairder is, is digitoegankelijkheid. Wat de trend precies inhoudt voor de webdesigner? Het maken van ontwerpen die toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht hun capaciteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die blind, doof of kleurenblind zijn, maar ook mensen met dyslexie of een cognitieve beperking.  

Webdesign trends 2024: digitale toegankelijkheid. Hoeveel Nederlanders hebben behoefte aan digitale toegankelijkheid?


Uit bovenstaande afbeelding blijkt dat zo’n 7,4 miljoen Nederlanders behoefte hebben aan digitoegankelijkheid. Dit is zo’n 40% van de Nederlandse bevolking!

Deze trend staat daarom in 2024 hoog op het lijstje. Dit komt voornamelijk door de aanstaande EU-wetgeving voor 2025, de European Accessibility Act. Over een jaar moeten alle apps en websites namelijk verplicht voldoen aan de internationale toegankelijkheidsrichtlijnen. Het doel is om niemand meer buiten te sluiten op het internet. 

Functionele ontwerpen

Digitale toegankelijkheid gaat hand in hand met de functionaliteit van een ontwerp voor een website of app. Hier komt nogal wat bij kijken… In tegenstelling tot wat veel mensen denken is webdesign veel meer dan het toepassen van de huisstijl van een klant en het kiezen van wat vormen en lettertypen.

Een goede webdesigner maakt ontwerpkeuzes op basis van de wensen van de klant, maar ook op basis van psychologie. Denk bijvoorbeeld aan kleurenpsychologie of de beïnvloedingsprincipes van Cialdini. Op deze manier levert een webdesigner dus niet enkel een ontwerp dat er fantastisch uitziet, maar ook functioneel van hoge kwaliteit is. 

Voorbeeld Drempelvrij webdesign trends 2024: digitale toegankelijkheid. 
Afbeelding bron: homepagina www.drempelvrij.nl 

Wanneer is een ontwerp digitaal toegankelijk?

Een ontwerp kan als toegankelijk worden geclassificeerd als iedereen gebruik kan maken van je website of app. Hierbij kun je denken aan de volgende elementen:

  • Formulieren die gebruikersvriendelijk ontworpen zijn
  • Teksten die goed leesbaar zijn (op alle apparaten)
  • Ontwerpen met voldoende kleurcontrasten tussen teksten en afbeeldingen
  • De mogelijkheid om teksten te vergroten
  • Afbeeldingen die voorzien zijn van een beschrijving


Is jouw website nog niet digitaal toegankelijk? Laat dan snel een nieuwe website maken die voldoet aan alle toekomstige verplichtingen!

Trend 3: Duurzaam en milieuvriendelijk design 

Dagelijks worden we geconfronteerd met nieuws over het milieu. Van de opwarming van de aarde tot oceaanverzuring en van het gebruik van fossiele brandstoffen tot luchtvervuiling. Steeds meer individuen nemen deze problemen steeds serieuzer. Het blijft echter niet enkel bij de individu die milieuvriendelijke keuzes maakt, ook bedrijven zetten duurzaamheid hoog op de agenda.

Als webdesigner in 2024  is het belangrijk om hetzelfde te doen. Het verduurzamen van digitale diensten en producten heeft meer impact dan je denkt! Wist je dat je tijdens het laden van een webpagina al rond de 0,58 gram CO2 uitstoot? Dit lijkt misschien niet zoveel, maar wanneer je website wordt bezocht door 10.000 mensen, stijgt de uitstoot al snel naar 2,6 kilo CO2!

Voorbeeld Greenpeace webdesign trends 2024: duurzaam en milieuvriendelijk design. 
Afbeelding bron: Sustainability web landing page by Dan Tegzes.

Duurzaam webdesign: hoe dan?

Ben jij een webdesigner die wilt bijdragen aan de wereld? Dan is Green UX jouw oplossing. De grote vraag is nu ‘hoe kan je op een milieubewuste manier blijven ontwerpen en ontwikkelen?’.

  • Duurzame hosting: kies voor webhosting diensten die gebruik maken van groene energie, zoals zonne- of windenergie.
  • Minimalistisch design: minimalistische ontwerpen zijn niet enkel erg populair, ze zijn ook duurzaam! Een minimalistisch design vereist namelijk minder code, afbeeldingen en resources, waardoor je de ecologische voetafdruk van de site of app vermindert.
  • Eco-vriendelijk design: optimaliseer pagina’s, afbeeldingen en video’s voor snellere laadtijden en maak gebruik van een dark mode om bij te dragen aan energiebesparing op apparaten.
  • Energie-efficiënte werkpraktijken: naast de diensten en producten die je levert, is het natuurlijk ook belangrijk om te focussen op energie-efficiënte werkpraktijken. Gebruik op kantoor LED-verlichting, minimaliseer papiergebruik en maak gebruik van energiezuinige apparatuur.

Het verduurzamen van webdesign is een trend die in 2024 steeds populairder wordt. Niet enkel je klanten zullen deze moeite waarderen, ook de wereld zal je bedanken. 

Trend 4: Immersieve 3D-elementen

Op zoek naar een manier om de gebruikerservaring naar een hoger niveau te tillen? Volg dan de trend van de toepassing van immersieve 3D-elementen. Het gebruik van deze designelementen is niet enkel indrukwekkend, het draagt ook erg bij aan storytelling en het overbrengen van informatie.

Creëer je een ontwerp voor een online winkel? De toevoeging van 3D-modelleringen kan ervoor zorgen dat potentiële kopers de producten kunnen ervaren voordat ze deze kopen. Design je een educatieve pagina? 3D-elementen hebben hier de kracht om informatie op dynamische en visuele manier te vereenvoudigen. Erg handig en waardevol voor je klanten!

Pas je als webdesigner nog geen of weinig 3D-elementen toe? Geen probleem! Dankzij de vooruitgang van technologieën als Three.js en WebGL wordt het gebruik van de immersieve elementen steeds toegankelijker. 

Voorbeeld HelloBuilder webdesign trends 2024: immersieve 3D-elementen.
Afbeelding bron: Hello Builder Website by Hero.

Onthoud wel dat een succesvol gebruik van 3D-elementen een zorgvuldige balans vereist. Een overvloed aan het gebruik van de immersieve elementen zorgt voor een gevoel van afleiding of overweldiging bij de bezoekers van de website of app. Volg dus zeker deze trend, maar pas enkel toe wanneer het ontwerp hierom vraagt! 

Trend 5: Nieuwe google ranking methode

Snel! Optimaliseer je website! Google voegt in maart van 2024 namelijk een nieuwe ranking methode toe. Dit is één van de belangrijkste webdesign trends 2024! Naast factoren als sterke content, linkbuilding en mobiele optimalisatie, introduceert Google een nieuw beoordelingscriterium waarmee de zoekmachine bepaalt hoe hoog je in de zoekresultaten verschijnt: Interaction to Next Paint, ook wel INP.

In eerste instantie klinkt deze trend misschien niet relevant voor de webdesigner, maar schuif deze informatie niet blind door naar de SEO-expert! Je hebt er als ontwerper namelijk wel degelijk invloed op het nieuwe beoordelingscriterium.

INP meet hoeveel tijd er verstrijkt tussen een gebruikersinvoer, zoals een klik, en de volgende UI-update. Volgens Google is een INP korter dan 200 milliseconden goed. Een INP boven de 500 milliseconden wordt als ‘slecht’ beoordeeld. Als webdesigner is het vanaf maart dus extra belangrijk om rekening te houden met de laadsnelheden van de sites en apps die je ontwerpt en bouwt. Streef naar die 200 milliseconden en verbeter de vindbaarheid van je website!

Trend 6: Bento grid

De ‘Bento Grid’ is een designconcept dat je in 2024 steeds vaker zult zien. Het concept is geïnspireerd door de Japanse bento lunchboxen. De focus ligt bij dit design op het aantrekkelijk en efficiënt indelen van webpagina’s. Waar een Bento box gerechten op een geordende manier presenteert, presenteren webdesigners afbeeldingen, tekstelementen en knoppen op een geordende en gestructureerde wijze.

Webdesign trends 2024: Bento Grid. Een voorbeeld van hoe je de Japanse Bento Box als inspiratiebron kunt gebruiken voor een online portfolio site.
Afbeelding bron: Bento CV card by Vlad Karpov.

Wat de Bento Grid uniek maakt? De focus op balans en proportie. Elk element op de website of app krijgt zijn eigen ruimte. Dit zorgt ervoor dat alle informatie duidelijk en overzichtelijk wordt weergegeven. Dit werkt erg prettig voor de gebruiker.

De Bento Grid kan worden gebruikt voor veel verschillende soorten sites en apps. Van e-commerce ontwerpen en persoonlijke portfolio’s tot evenementen apps en informatieve websites. Erg veelzijdig, dus! Spring jij in 2024 ook op deze trend?

Webdesign trends 2024 – een conclusie?

Zo, nu ben je op de hoogte van de trends en ontwikkelingen in de wereld van webdesign. Bovenstaande zes trends zullen stuk voor stuk veel worden toegepast door webdesigners over de hele wereld. En niet zonder reden! Ben jij op zoek naar een ontwerp voor jouw site? Dan ben je hier aan het goede adres. Bij Gaia Digital staan we altijd voor je klaar!

Of je nu op zoek bent naar een site die één van de bovenstaande trends volgt, of naar iets compleet anders, wij helpen je graag. Bij Gaia Digital staan de wensen en behoeften van de klanten altijd op de eerste plaats. Vertel, waar ben je naar op zoek?

Aanbevolen blogposts

Hoe wek je online vertrouwen?