UX/UI design: Wat zijn de verschillen?

Inhoudsopgave

In de wereld van webdesign worden de termen ‘UX’ en ‘UI’ vaak door elkaar heen gebruikt. Toch is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen de twee. Alleen dan kun je effectieve digitale producten ontwikkelen. In dit blog gaan we dieper in op de verschillende doelen en methoden van de twee design takken én vertellen we je het een en ander over de magie wanneer de disciplines samenkomen in het UX/UI design. Benieuwd? Lees dan vooral verder!

Wat is UX design?

UX design, ook wel bekend als User Experience Design, draait om het ontwerpen van de perfecte gebruikerservaring. Wat maakt een website voor jou als bezoeker gebruiksvriendelijk? Hoogstwaarschijnlijk denk je direct aan factoren als een responsief ontwerp, een intuïtieve navigatie, snelle laadtijden, een duidelijke structuur en toegankelijkheid. UX design levert de gebruiker dus waarde! 

Responsieve ontwerpen van de website van Gaia Digital


Een UX designer ontwerpt een website op basis van de belangen en wensen van de websitebezoeker. De designer vraagt zich af wat er zich in het hoofd van de gebruiker afspeelt tijdens een bezoekje aan een website. Wat wil de bezoeker weten of doen en welke functionaliteiten moeten er geboden worden om hem of haar hiertoe in staat te stellen?

Het ultieme doel van deze analytische UX designer is het optimaliseren van de algehele user flow gedurende de hele customer journey. Door te allen tijde met het totaalbeeld bezig te zijn, kan het gebruiksgemak worden gegarandeerd.

Wat is UI design?

Nu je weet wat UX design inhoudt, kunnen we verder naar UI design, oftewel User Interface Design. Het oog wil namelijk ook wat! Waar UX design gaat over het bepalen van het gebruiksgemak voor de bezoeker, richt UI design zich op het uiterlijk en de vormgeving – the look and feel – van een website. 

Een UI designer richt zijn aandacht op de kleuren, vormen, afbeeldingen, animaties en de leesbaarheid van de tekst. De designer stelt zichzelf de vraag ‘Hoe kan ik de merkbeleving optimaliseren?’. Op basis hiervan wordt er een interface ontworpen.

Een goede interface trekt de aandacht en houdt deze vast. Dit is belangrijk aangezien een website vaak het eerste is dat een (potentiële) klant of partner van jouw bedrijf te zien krijgt. Het achterlaten van een goede eerste indruk is cruciaal! 

UX/UI design: Wat zijn de verschillen?

UX en UI design sluiten op sommige gebieden zo nauw op elkaar aan, dat het lastig kan zijn om de verschillen tussen de twee specialismen in te zien. Heb jij nog wat moeite met het maken van een onderscheid? Geen probleem! We zetten de disciplines nog eens naast elkaar. Spot jij de verschillen? 

UX designUI design
DoelHet optimaliseren van de gehele customer journey die een bezoeker doormaakt op een website.Het verbeteren van het ontwerp en de interactiviteit van een website. 
FocusDe focus van een UX designer ligt op bruikbaarheid, functionaliteit en efficiëntie. De focus van een UI designer ligt op de esthetiek van de interface van de website.
AspectenDe designer doet onderzoek naar de diverse gebruikersbehoeften. Daarnaast wordt de totale flow van het product ontworpen. Overige taken zijn de creatie van het prototype, gebruikerstesten en het verwerken van feedback. De designer richt zich voornamelijk op kleurenschema’s en kleurenpsychologie, lettertypen, de lay-out van een website, de knoppen, iconen en alle andere visuele elementen. 
ResultaatEen website die logisch, intuïtief en gemakkelijk te gebruiken is.Een website die aantrekkelijk is en aansluit bij de merkidentiteit.
BetrokkenheidEen UX designer werkt met het analyseren van de customer journey en lost gebruikersproblemen op. Daarnaast wordt er gezorgd voor een positieve gebruikerservaring. Een UI designer werkt met het visuele, het ontwerp van interactieve elementen en de transitie tussen de verschillende ontwerpstadia van een website. 
MethodologieënGebruikersonderzoek, persona’s, gebruikersscenario’s, wireframing en interactieontwerp.Grafisch ontwerp, kleurenpsychologie, typografie en visuele hiërarchie. 

Al met al, UX design richt zich dus op de functionaliteit en het effectieve gebruik van een website, terwijl UI design zich concentreert op de visuele en esthetische aspecten van de interface. Beide specialismen zijn van enorme waarde voor jouw online succes.

UX/UI design: Je hebt ze beide nodig!

Wil jij een nieuwe website of ben je op zoek naar een professional die jouw huidige website een transformatie wil geven? Kies dan niet voor of een UX designer of een UI designer. Je hebt namelijk het meeste baat bij een designer die zich specialiseert in beide takken! 

UX/UI design: de verschillen tussen de twee disciplines


Ondanks dat UX en UI twee verschillende rollen zijn, is het verband tussen de twee disciplines zo groot dat de taken en verantwoordelijkheden vaak bij één enkel persoon (de UX/UI designer) of bij één agency komen te liggen. Dit komt eigenlijk goed uit, want dit bespaart jou kosten! Maar waarom heb je zowel UX als UI nodig? Wat is het belang?

Het belang van UX/UI design

De combinatie van UX en UI design vormt de basis van de gebruikservaring op digitale platforms, zoals websites en apps. Zoals je nu weet focust UX design zich op de bruikbaarheid, gebruikservaring en functionaliteit van het product. UI design concentreert zich op de visuele aspecten.

De combinatie van de twee resulteert in een balans tussen functie en vorm. Het belang van UX/UI design ligt in het vermogen van de designer om gebruikers niet enkel te boeien, maar ook vast te houden! Het resultaat? Websitebezoekers die tevreden en loyaal zijn. Dit is precies wat je nodig hebt in een tijdperk waarin eerste indrukken van enorm belang zijn. 

Wie heb je op welk moment nodig?

Nu je weet wat het belang is van de verschillende design disciplines, vraag je je wellicht af wie je op welk moment nodig hebt…

Wanneer heb je een UX designer nodig?

Wil je de structuur en de functionaliteit van je website optimaliseren? Ga dan op zoek naar een professionele UX designer. Stel je voor, je bent de eigenaar van een webshop en je merkt dat bezoekers vaak afhaken voordat ze hun aankoop voltooien. Een UX designer is de perfecte persoon om het probleem in de customer journey onder de loep te nemen en deze op te lossen door het bestelproces gebruiksvriendelijker in te richten of door belangrijke informatie prominenter op de site te plaatsen. 

Schets van wireframe website ontwerp gemaakt door een UX designer


Je hebt dus een UX designer nodig wanneer je digitale product niet gebruiksvriendelijk genoeg is!

Wanneer heb je een UI designer nodig?

Merk je dat je website er verouderd uitziet of dat bezoekers je website al snel weer verlaten? Dan kan een UI designer de uitkomst bieden. Binnen de kortste keren kan een UI designer jouw website omtoveren tot een digitaal product met een moderne en frisse uitstraling die goed past bij jouw merkidentiteit.

Een UI designer maakt niet enkel mooie websites, maar trekt ook de aandacht van de bezoeker en houdt deze vast. Dit kan bijdragen aan het aanzetten tot actie, zoals het kopen van een product of dienst of het maken van een afspraak of reservering. 

Best of both worlds: Wanneer heb je een UX/UI designer nodig?

Dus, wanneer heb je zowel een UX als UI designer nodig, of beter nog een UX/UI designer? Wanneer je een nieuw project uit de grond stampt of op het moment dat er een volledig redesign van je website – of shop op de planning staat, is het aan te raden om in zee te gaan met een designer die zowel UX als UI expertise heeft.

In dit soort gevallen heb je namelijk iemand nodig die niet enkel zorgt voor een site die goed functioneert (UX), maar er ook fantastisch uitziet (UI)!

Een helpende hand nodig?

Het ontwerpen en ontwikkelen van een esthetisch en functioneel webdesign is een vak apart. Gelukkig hoef je niet alles alleen te doen. Wil jij het ontwerp van je webshop  of -site  uitbesteden? Dan zit je bij Gaia Digital op het juiste adres.

Bij Gaia Digital zijn we gespecialiseerd in zowel UX als UI design. We helpen je graag bij het designen van een website die de aandacht trekt (én behoudt) en gemakkelijk te gebruiken is. Hoe we de ontwikkeling van een gepersonaliseerd webdesign precies aanpakken? Dit is als volgt:

  1. Kennismaking: Zonder elkaar goed te leren kennen, kunnen we niet samenwerken. We willen dus graag kennis met je maken. Vertel ons over het bedrijf, de website of webshop, wat zijn je wensen en behoeften? We horen het graag.
  2. Gut test: Wij willen jullie input. Het gaat niet om wat wij mooi vinden. Als klant hak jij de knoop door. We willen daarom graag weten wat jullie voorkeuren zijn. Wat deze voorkeuren precies zijn testen we aan de hand van een gut test.
  3. Het eerste ontwerp van de homepagina: Wij werken op basis van de kennismaking en de gut test verschillende ontwerpen van de homepagina uit. Deze zullen we jullie presenteren zodat er feedback op gegeven kan worden.
  4. Feedbackrondes: Jullie mening is van enorm belang. Daarom zullen we verschillende feedbackrondes plannen. Wat vinden jullie mooi en wat kan beter? Laat het ons weten!
  5. Het ontwerp van de website: Op basis van de feedback ontwerpen we alle pagina’s van de website. Hiermee creëren we een website die volledig bij jullie merk past. 
  6. Het bouwen van de website: Zijn jullie tevreden met alle ontwerpen? Mooi! Dan beginnen we nu met het bouwen van de website. Zodra deze fase is afgerond kan je nieuwe professionele site live! 

Aanbevolen blogposts

Website met de kenmerken van een goede website op een half dichtgeklapte laptop